"Стратегія розвитку Чернівців" як спосіб не йти на дострокові вибори міського голови

Вітаю!
За пропозицією і запрошенням Святослава ділюсь із вами роздумами, які вперше з'явились тут http://www.press.cv.ua/news/9145 :

У рамках проекту з розробки «Стратегії розвитку Чернівців» [ред. — Вам це початок цього не нагадує?] 4 червня за ініціативи нинішнього керівництва Чернівецької міської ради три десятки громадських діячів, підприємців, журналістів, депутатів та членів виконкому були запрошені до участі в так званому «мозковому штурмі», який відбувався в передмісті міста Чернівці на території однієї з відпочинкових баз. Зокрема, на захід був запрошений і автор цих рядків. Як виявилося, метою заходу стало виокремлення найбільш нагальних проблем міста. Загалом експертами ідентифіковано 102 проблеми і складено план з розв’язання 25 найбільш важливих. Модератором зустрічі виступила Буковинська партнерська агенція, а куратором проекту був Борис Руснак.В.о. Чернівецького міського голови секретар міської ради Віталій Михайлішин через свою зайнятість зміг бути присутнім тільки на початку зустрічі. Проте, цього часу йому вистачило, щоб дати інтерв’ю перед камерами місцевих телеканалів. Окрім того не обійшлося без привітання учасників «мозкового штурму», в якому пан Секретар  побажав присутнім «спільними зусиллями знайти напрямки розвитку міста».
[flash=500,375,http://fotki.yandex.ru/swf/slideshow?author=presscvua&mode=album&effects=1&time=5&id=161991]
Як пояснив куратор-ініціатор Борис Руснак, «мозковий штурм» — одна із складових проекту розробки «Стратегії розвитку Чернівців». У кінцевому результаті очікується документ зі сформованою стратегію роботи міської ради на найближчі 5 років. Після цього заходу, будуть сформовані ще 16 фокус-груп, до кожної з яких увійдуть по одному представнику громадськості, бізнесу, ..., які детально опрацьовуватимуть вже визначені «25 проблем». Також будуть сформовані групи з різних соціальних груп таких як пенсіонери, студенти, підприємці та інші, які теж формуватимуть перелік тих проблем, які їх турбують. На завершення планується кампанія «від дверей до дверей», точніше квартирний обхід мешканців міста представниками міської ради, з тією ж метою — формування переліку проблем мешканців.
На переконання Бориса Руснака результатами цієї роботи будуть  розвіяні сумніви всіх скептиків стосовно благих намірів нинішніх керівників з Ратуші. Для теперішньої міської влади виявляється, дуже важлива думка городян, до якої вона прислухається. А для розвитку обласного центру в першу чергу бажано долучити мешканців міста до ідентифікації проблем, що їх турбують.
Першим питанням, яке виникло для автора цих рядків [ред. — як для людини, яка пройшла не один подібний захід] – це кошти, за які відбувається «мозковий штурм». Одне з базових правил діяльності будь-якої громадської організації чи організаторів подібних заходів — зазначати для учасників, преси та громадськості, в рамках чого і за чиєї підтримки це відбувається. На всіх заходах, які проводяться громадськими організаціями міста екологічного, благодійного, молодіжного, суспільно-політичного спрямування, в тому числі БПА, КВУ, Товариством «Український Народний Дім» обов’язково зазначається, хто їх фінансує. Це елементарне правило хорошого тону. На жаль, організатори «мозкового штурму» ні словом не обмовилися про витрачені ресурси для реалізації заходу.
А коли їх про це спитали прямо, то в організаторів виникло деяке роздратування, «мовляв, всі ці скептики, в першу чергу питають про гроші, ніхто не говорить про громадянську позицію, бажання допомогти місту, альтруїзм…» В решті решт, відповідь все ж таки була отримана. Альтруїстами виявились два члени міськвиконкому: Георгій Козьма (власник бази, на якій відбувалась зустріч) та Петро Ротар. До слова, окрім пана Ротара на зустрічі був присутній ще один член виконкому Василь Продан.
Стосовно самого заходу сформувались двоякі відчуття. З одного боку, на зустріч були запрошені цікаві особистості, дійсно, люди, які є фахівцям своєї справи, цікаві співрозмовники, з розумним і адекватним розумінням проблем та шляхів їх подолання. Фахові і досвідченні модератори, ідентифіковані нагальні і, справді, важливі проблеми, які необхідно негайно вирішувати. Більше того, не піддаються сумніву твердження Бориса Руснака, що «Стратегія розвитку міста Чернівці» таки буде сформована, затверджена, і документ цей буде цікавим і фаховим. Немає сумнівів, що до розробки стратегії долучаться Мирослава Коняк, Володимир Старик, Володимир Зав’ялов, Петро Олексюк, Людмила Чередарик, Сергій Сторожук, Ігор Гаврада, студенти, пенсіонери, інваліди, малозабезпечені, багатодітні, мешканці будинків по вулицях Червоноармійській 156, Комарова 33, Руській 285…
Проте, як завжди, є інша сторона. Не знаю чому, але виникло стійке, інтуїтивне переконання, що в діях та думках представників нинішнього керівництва міської ради дуже мало того альтруїзму, про який вони так люблять згадувати під час передвиборчих кампаній. Цей проект, насправді, всього лиш одна із технологій, поряд із біг-бордами по місту і черговими сюжетами на місцевих телеканалах. Люди, які купують голоси, підробляють протоколи, організовують каруселі і, нарешті, фотографують власні бюлетені при таємному голосуванні, ставлять там спеціальні позначки, не мають морального права вимагати від мешканців міста альтруїзму. І не розвіється скепсис жодною стратегією, бо на титульній сторінці цього проекту написано: «Вибори 2012», або як мінімум "Інструкція по відбілюванню репутації".
Хоча, є один спосіб, яким можна переконати в тому числі і автора цих рядків. Це — дострокові вибори Чернівецького міського голови та міської ради. Ось це був би справжній громадянський та альтруїстичний вчинок… Якщо мова йде про повагу до думки громади, то питання довіри має бути на першому місці. Чи давала громада право складати стратегії розвитку міста теперішньому керівництву міської ради? Це право потрібно здобути на чесних виборах.
Повертаючись із заходу в «альтруїстично» орендованому автобусі двома членами міськвиконкому, все ж таки подумалося, що незважаючи на той цинізм технологій «молодої команди», Громаді таки потрібно витягувати з цього всього позитив. До прикладу, як це сталось протягом кампанії по відставці Миколи Федорука, під час якої сформувались відносно прозорі механізми діяльності ради (он-лайн трансляції сесій, більш-менш систематична поява на сайті міської ради проектів рішень та самих рішень сесій). Можливо, це вперше, коли напередодні (а фактично протягом) передвиборчої кампанії в нашому місті окрім порожніх лозунгів і дрібних подачок буде зроблено дійсно важливу і хорошу роботу, яка не обмежиться розробкою проекту стратегії розвитку міста. І ми всі станемо на крок ближче до тих часів, коли до влади будуть приходити чесно, працювати альтруїстично та йти з неї гідно.

3 коментарі

Святослав Вишинський
В пересічного українця завжди суперечливі почуття, змішані з підозрою, що сир пропонують не просто так, коли представники влади виявляють перед громадськістю кишеньковий альтруїзм, фінансуючи заходи, які могли би бути профінансовані з бюджету — або не потребують фінансування взагалі. Зрештою, коли йде мова не стільки про загравання з публікою, а про строго робочий формат заходу, «мозковий штурм» необов'язково проводити на природі, акумулюючи на нього зайві організаційні витрати — та ускладнюючи весь процес непотрібними деталями.
Володимир Антонюк
Ця бандитська гопота збирається бути тут ще 5 років? Ці нещасні, обділені розумом і совістю регіонали і їх співучасники мають намір побудувати єнакієве і на Буковині? Ця банда при владі вже другий рік — а «покращення життя вже сьогодні» ніяк не настає, швидше навпаки. Вони не виконують взятих на себе зобов'язань і спішать брати нові, сподіваючись, що Гугля не зберігає деінде їх обіцянки. Великі конструктори комісій, засідань і стратегій… Хамська гопота.
Надія Вірна
Назаре! Та ж вивішування проектів — це пряма вимога закону! Яка тут їхня заслуга??? але ти правий у своїх роздумах. в тому числі й щодо питання фінансування. бо ж вони будуть щось собі чудити до 12 року, а потім скажуть, що то їм громадськість добро дала на отаких от штурмах та групах. ідея хороша, але, тут я погоджуюсь з тобою, не тоді, коли її реалізовують нечисті політики
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте